13 EKİM DÜNYA AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI GÜNÜ

13 EKİM DÜNYA AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI GÜNÜ

"Felaket başa gelmeden evvel önleyici ve koruyucu tedbirleri düşünmek lazımdır; geldikten sonra dövünmenin yararı yoktur." (Mustafa Kemal ATATÜRK)

14.10.2022 244

Afet; insanlarda fiziksel, maddi ve sosyal kayıplara neden olan, günlük çalışma düzenini bozan, insanın çalışmalarını kesinti­ye uğratan ve toplumları etkileyen doğal, teknolojik ve insan kaynaklı olaylardır. Afetlere karşı bilinçli olmak, önlem alma kültürünün oluşmasını kolaylaştıracaktır. Bu durumda hem afet risklerinin azaltılması sağlanacak hem de afetler kar­şısında maddi ve manevi zararlar en aza indirilmiş olacaktır. Afet yönetimi ise planlı olmayı gerektirmektedir. İdeal bir afet yönetimi üç aşamadan oluşmaktadır. Bunlar:
              1-Afet Öncesinde: 
Afet öncesinde meydana gelebilecek zararları en aza indirmek için gerekli tedbirler alma konusunda halkı bilinçlendirmek, acil kurtarma ve yardım ekiplerini kurmak ve afet durumunda bu ekipleri harekete geçirmek, afet sonucu oluşacak za­rarlar konusunda toplumu bilinçlendirerek eğitmek.

               2-Afet Sırasında: Afet öncesinde kurulan acil kur­tarma ve yardım ekibini etkin hale getirmek, elden geldiğince afete uğrayan insanlara ulaşıp onlara yar­dımcı olmak, onların can ve mal güvenliklerini güven­ce altına almak, afetten etkilenen toplulukların hayati ihtiyaçlarını karşılayarak normal yaşamlarına devam­larını sağlamak.

              3-Afet Sonrasında: Afet sonucu ortaya çıkabilecek sosyal ve ekonomik kayıpların asgari seviyede olma­sını sağlamak, afetin etkilerini ortadan kaldırmak için çalışmak ve afetten etkilenen insanlar için yeni ya­şam koşulları hazırlayarak bu insanların emniyetli bir yaşam seviyesine kavuşmalarını sağlamak.

Bu gerçeklikten hareketle; 13 EKİM DÜNYA AFET RİSKLERİNİN AZALTILMASI GÜNÜ münasebetiyle okulumuzda Afete Hazırlık (Sivil Savunma) Kulübü öğrencileri tarafından günün anlam ve önemini ortaya koyan bir pano çalışması yapılmıştır. Panoda AFAD tarafından hazırlanmış broşürler, afetler ve "AFET ÖNCESİNDE, SIRASINDA, SONRASINDA" yapılması gerekenler, günün anlam ve önemi üzerine yazılar, şiirler, özlü sözler ve resimler sergilenmiştir. Yine "İklim Değişikliği, Nedenleri, Sonuçları, İklim Değişikliğinin Doğal Afetlere Etkisi, İklim Değişikliğine Karşı Bilinçli Olma ve Bireysel Önlemler" konularında Kulüp danışman öğretmenlerimiz tarafından hazırlanan sunum okulumuz girişinde yer alan Dijital Panoda sergilenmiştir.

Öğrencilerimizin afetler ve afetlere hazırlık eğitimi konusunda bilgi sahibi olabilmeleri ve bilinçli hareket edebilmeleri amacıyla kulüp öğrencilerimiz başta olmak üzere okulumuz öğrencilerine AFAD' ın hazırladığı "DEPREMİN İLK 6 SAATİ" adlı video izletilmiştir. Videoda "Deprem Öncesinde, Sırasında ve Sonrasında Yapılması Gerekenler, Toplanma Alanları, Deprem Çantası, Çök-Kapan-Tutun Hareketi" gibi önemli konuların altı çizilmiştir.

Çalışmada görev alan öğrencilerimizi tebrik ediyor; katılım sağlayan öğretmenlerimize ve öğrencilerimize teşekkür ediyoruz. "Afetlere hazırlıklı, afetsiz bir yaşam diliyoruz."               

14-10-202214-10-202214-10-202214-10-202214-10-202214-10-202214-10-202214-10-2022